IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> GF 8800 GT, tylko który ?? + Pytania łososia o inne podzespoły :)
salmon
post pią, 11 kwi 2008 - 18:27
Post #1

Młokos
*

Grupa: Użytkownik

Nadszedł wreszcie moment, w którym mogę wydać trochę kasy na upgrade kompa. Zdecydowałem się kupić płytę Abit IP35, oraz grafikę GF 8800 GT 512 MB i tu mam problem, model którego producenta moglibyście polecić? Najbardziej skłaniam się ku Galaxy, podobno ładnie się kręci, a może jest coś ciekawszego??

Jeszcze pytanko, czy do 8800 GT wystarczy Chieftec 420W z jedną linią +12V ??

Ten post edytował salmon sob, 19 kwi 2008 - 12:22
Go to the top of the page

+Quote Post
Caleb
post sob, 12 kwi 2008 - 13:20
Post #2

Mentor
Ikona Grupy

Grupa: SuperModerator

Siem, 8800GT osobiscie brałbym Galaxy ze wzgledu na chlodzenie CoolerMaster - ciche, kreci sie niezle, ma takze zworke zwiekszajaca vcore dla GPU i wtedy mozna dojechac jeszcze kilka mhz do gory. Gorzej z zasilka ... ogolnie te Chiefteki sa spoko i nadal maja wewnterzna sile powienien sobie wiec w standradzie poradzic z GeForce ale przy OC calego zestawu moze byc juz malo papu. Niemniej natychmiastowa zmiana zasilki Ci nie grozi. Rozwaz jeszcze opcje Palit 512Mb + Accelero S1 = absolutna cisza, bardzo niskie temperatury i dzieki temu troche wieksze OC, oraz dluzsza zywotnosc sprzetu.

+Quote Post
salmon
post sob, 12 kwi 2008 - 15:44
Post #3

Młokos
*

CYTAT(Caleb @ sob, 12 kwi 2008 - 12:20) *
Niemniej natychmiastowa zmiana zasilki Ci nie grozi.

No i to jest najważniejsze, jak sprzedam stare bebechy to pewnie zainwestuje właśnie w zasilacz.

A co do chłodzenia Galaxy, to o którym CM mówisz?
http://allegro.pl/item341893167_najwydajni...msung_wawa.html
http://allegro.pl/item340719597_galaxy_880...vat_sklep_.html
czy może z heat pipe http://allegro.pl/item344927338_karta_gala...e_fvat_wwa.html ??
Z tego co kiedyś czytałem, to podobno ten pierwszy model wyje niemiłosiernie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

ED: To może przy okazji poleciłby ktoś jakiś zasilacz max do 300zł (najlepiej okolice 200zł)

Ten post edytował salmon sob, 12 kwi 2008 - 15:48

+Quote Post
Caleb
post sob, 12 kwi 2008 - 16:02
Post #4

Mentor
Ikona Grupy

Zdecydowanie bralbym ta wersje http://allegro.pl/item344927338_karta_gala...e_fvat_wwa.html - mialem w rekach 8600GTS z podobnym chlodzeniem i jest nieslyszalne, do tego bardzo dobrze chlodzi.

Z zasilek to mialbym do polecenia dwie do 200 zl:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=1666 Corsair 450W
http://www.cooling.pl/zasilacz-amacrox-war...ukt,186666.html Amacrox Warrior AX500-A 460W

Do 300 zł mozesz juz wyrwac cos grubo ponad 500W:
http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...roducts_id=2090 Corsair 520W (3 linie 12v)

+Quote Post
salmon
post sob, 12 kwi 2008 - 16:30
Post #5

Młokos
*

Ok, zatem karta już zamówiona. W poniedziałek będe miał i kartę i mobo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

A co do zasilacza, to na allegro znalazłem takie coś:
http://allegro.pl/item340648618_nowosc_meg..._style_450.html
odpinane kable fajna sprawa, nie walają się wszędzie zbędne molexy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
Kakaru
post nie, 13 kwi 2008 - 01:48
Post #6

Junior
**

Wyglada ciekawie - 4 linie 12v po 18A? Odpinane kable? Za 240 zl ? Cos tanio, zeby to nie byl jakis przekręt, choc wczesniejsze zasilacze tej firmy byly wporzadku.

+Quote Post
Bombel
post nie, 13 kwi 2008 - 19:52
Post #7

Junior
**

Zawsze sa dosyc tanie i wydajne Chieftecki np: CHIEFTEC 560W CFT-560A-12S za okolo 230 zł. Sa dwie linie 12v, nie ma odpinanych kabli ale konstrukcja sprawdzona i pewna.

+Quote Post
salmon
post pon, 14 kwi 2008 - 23:49
Post #8

Młokos
*

post1
Dzięki Caleb za dobrą radę, w pierwszej chwili po naciśnieciu POWER'a myślałem, że coś jest nie tak, bo nic nie słyszałem. Stary Palit 6800GS to przy tej karcie dzała jak stary odkurzacz (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
ED: Ale procek aż błaga o O/C (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W 3Dmarku06 przy CPU teście miałem 0 FPS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ED2: Po podbiciu na 2,4GHz otrzymałem wynik o 2000 większy niż poprzednio (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Dalsze O/C będe uskuteczniał jak wymienię PSU i chłodzenie.
post2
Co do zasilacza to jestem niemal w 100% zdecydowany na OCZ StealthXStream 600W. Sporo pochlebnych opinii na necie widać i nie spotkałem się z żadną negatywną. Cena jest jakby nie patrzeć atrakcyjna (najtaniej znalazłem za 230zł), sprawność też na dobrym poziomie (choć nigdzie nie widziałem testów i potwierdzenia wyniku 80-83%), poza tym po sygnaturach na różnych forach widać, że ludzie korzystają z tego zasilacza przy naprawdę prądożernych kofiguracjach (np. 2xGF9600 + jakiś quad podkręcony). Szkoda, że kable nie są odpinane, ale za to wszystkie w opaskach i dwa PCI-E, więc nie będzie się od pyty molexów walało, tylko wsio się ułoży ładnie na DVD (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
dane techniczne tego PSU -> http://zenfist.pl/ocz-stealthxstream-ocz60...00w-p-2052.html

Ten post edytował HermaN KorteZ nie, 20 kwi 2008 - 13:55
Powód Edycji: edytujemy kolego nie flood'ujemy

+Quote Post
Caleb
post czw, 17 kwi 2008 - 00:45
Post #9

Mentor
Ikona Grupy

Kumpel w Irlandii ma takie cudo pod 88GT + 4GB + C2D i mu smiga bez problemu wiec twoj sprzet pociagnie lajtowo. Faktycznie dobra cena za 4x12v linie i 600W ;]

+Quote Post
Geralt
post czw, 17 kwi 2008 - 03:39
Post #10

Młokos
*

Polecam 88GT od MSI - Zilent Edition ;-) Calebie, moj drogi, mowisz o mnie ? :-)

+Quote Post
Caleb
post czw, 17 kwi 2008 - 11:42
Post #11

Mentor
Ikona Grupy

Tja, ale rozmowa tyczy sie OCz 600W - wydawalo mi sie ze kupiles tego potworka, ale w sigu go ni ma.

+Quote Post
salmon
post sob, 19 kwi 2008 - 12:01
Post #12

Młokos
*

http://img404.imageshack.us/img404/765/pict6212yh0.jpg <-- fotka przedstawiająca zainstalowany cooler Pentagram Karakorum.
Mam pytanie, czy tej wielkości chłodziwo nie wpłynie negatywnie na chłodzenie zasilacza? W OCZ którego mam jest jeden wielki wentyl na spodzie obudowy, jak widać część tego wiatraka byłaby nieco zasłonięta (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
Caleb
post nie, 20 kwi 2008 - 13:12
Post #13

Mentor
Ikona Grupy

Nie bedzie problemu - powietrze zawsze znajdzie ujscie ale podstawa to dobra wentylacja w budzie - z tylu i na froncie 120mm wiatraki 1200-1400 obr. Sam posiadam spore chlodziwo - Ninja Rev A. i pomimo bliskiego kontaktu nic sie przesadnie nie grzeje.

+Quote Post
salmon
post wto, 22 kwi 2008 - 13:07
Post #14

Młokos
*

Mam zdjęty bok obudowy, więc dostęp chłodniejszego powietrza jest zapewniony, a teraz i tak by mi się nie zamknęła (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
NO dobra, ale ja chciałem o czym innym. Zamontowałem dziś rano zestaw Karakorum + Liquid Metal Pad i mam wrażenie, że równie dobrze mogłem się tą stówką podetrzeć w kiblu. Temperatura spadła może o 2*C (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) A przypominam, że miałem do tej pory aluminiowego boxa i na dodatek za dużo pasty. Teraz pasty raczej nie mogę obwiniać, bowiem listek przycięłem prawie idealnie (na rogach troche za bardzo, ale i tak ma powierzchnię stykającą się z radiatorem większą niż w przypadku boxa).
Jest jeszcze taka sprawa, że program OCCT pokazuje temperatury o 10-15*C wyższe niż SpeedFan i CoreTemp i komu tu wierzyć ??

Ten post edytował salmon wto, 22 kwi 2008 - 13:27

+Quote Post
Caleb
post wto, 22 kwi 2008 - 14:32
Post #15

Mentor
Ikona Grupy

Najnowsza wersja CoreTemp? Jezeli tak wiezylbym jej - u mnie ITE Smart Guradian zawyza o 20'C, w stosunku do CT a Ninja ledwo ciepla. Osobiscie polecalbym Ci paste AC Silver 5. Obadaj organoleptycznie podczas obciazenia cooler - jezeli rurki cieplne sa ledwo cieple to znaczy ze programy perzeklamuja. Jest oczywiscie kilka mozliwowsci ze:

1. Pasty za duzo/stara/lipna
2. Nie ufam Liquid Metal Pad - stare sprawdzone AC Silver V nigdy nie sprawialo klopotow
3. Czy cooler dobrze przylega do cpu?
4. Jakie obroty na wiatraku? Daj max i zobacz czy jest roznica. Moze kreci sie z predkoscia 600 rpm, to nic dziwnego ze mizeria - wykrec go do 1200 rpm i obadaj.

+Quote Post
salmon
post wto, 22 kwi 2008 - 14:47
Post #16

Młokos
*

3 - tak
4 - jest 1000rpm jak dam 2000 spada o około 5 stopni, ale już jest głośno
spróbuje sprawdzić heatpipy, ale nie wiem czy uda mi sie tam palca wsadzić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
salmon
post sob, 26 kwi 2008 - 14:23
Post #17

Młokos
*

CYTAT(Caleb @ wto, 22 kwi 2008 - 13:32) *
1. Pasty za duzo/stara/lipna
2. Nie ufam Liquid Metal Pad - stare sprawdzone AC Silver V nigdy nie sprawialo klopotow

I chyba masz rację (ad2), wczoraj po kilku godzinach grania, nagle system zaczął się wieszać, zarówno windows jak i llinux. Doszedłem do wniosku, że to jednak z tą pastą coś nie tak musi być i dziś rano wymieniłem Metal Pada na chyba zwykły silikon (jakieś białe coś co do Karakoruma dali w gratisie) i temperatura spadła na dzień dobry o 10*C (a to chyba się poprawi po iluśtam godzinach...).
A co do Metal Pada, po zdemontowaniu coolera ukazał mi się widok jak na zdjęciu, pomimo ogromnych starań płatek ów przesunął się podczas instalacji radiatora, więc przy tej okazji stwierdzam, że "łatwa aplikacja" którą chali się Coolaboratory to lipa, IMO pastę łatwiej nałożyć. Zaś co do usuwania pasty cłopaki mają połowiczną rację... owszem większość płatka da się normalnie oderwać paluchami, pozostają niewielkie fragmenty i z nimi właśnie jest problem, nie mogłem wszystkiego nożem zeskrobać, zarówno z CPU jak i z radiatora (na tym drugim jakoś mniej pasty zostało).
Podsumowując wydanie 20zł na jeden płatek Liqiud Metal Pada to praktycznie wyrzucenie kasy w błoto, być może jakby mieć szczęście przy zakładaniu coolera i płatek się nie przesunął mogłoby być to coś dobre. Lepiej jednak IMO kupić dobrą tradycyjną pastę za równowartość jednego listka Metal Pada i nawet z dzieisięc razy ponawiać próbę nałożenia optymalnej ilości niż raz pechowo przekręcić radiator i starcić w ten sposób 20 zł.
Załączony plik
Dodany plik  dsc00568.jpg ( 31,68k ) Liczba pobrań: 39

+Quote Post
Caleb
post sob, 26 kwi 2008 - 22:03
Post #18

Mentor
Ikona Grupy

O Panie, wyglada to srednio ciekawie :| Dlatego nie uznaje takich wynalazkow wlasnie jak Metal Pady, zakup AC Silver V i ciesz sie niska temperatura ktora tez po czasie wygrzania pasty spadnie o dobre kilka 'C w stosunku do temperatury poczatkowej.

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: piątek, 18 maj 2012 - 09:50
IPS Driver Error

IPS Driver Error

There appears to be an error with the database.
You can try to refresh the page by clicking here