IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

14 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Podkręcamy gf6600 - Leadtek Winfast A6600 TD
HermaN KorteZ
post sob, 25 lut 2006 - 23:29
Post #1


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



Wszystkim posiadaczom w/w karty gratuluję wyboru(nie wspominając o kolejnych wydaniach), uważam że jest klasyczna jak za te pieniądze i jeżeli się trafi na udany model można nieźle z niej wykrzesać.
Jestem jej posiadaczem i coś niecoś wiem jak to zrobić..

W pierwszej kolejności jesteśmy zobowiązani do zmiany defaultowego biosu, jaki oferuje nam NVidia, na biosik z napięciem rdzenia 1.4MVKtech oferuje nam nie tylko gamę biosów i driverków do GF ale jak widać każdy znajdzie cos dla siebie...(osobiscie polecam chłopaków).
..kotynuując w dziale biosów dla GF proponuję wybrać biosik SPARKL'A a dla wszystkich co maja jakieś obawy zamieszczam bios ze zmienionym gpu u dołu postu.

Mając stare drivy do NVIDI upgreat biosu to bułeczka z masłem....WINFOX zrobi wszystko za nas wystarczy wybrać w nim odpowiednie opcje (wcześniej zapisując stary bios)...wszystko wyraźnie jest napisane więc nie będę.
Jeżeli nie mamy WINFOXA przygotowałem małą dyskietkę startową (ten gotowiec jest dla GF6200/6600) jeżeli chcesz dać inny biosik po rozpakowaniu pliczku należy podmienić biosmod.rom na wybranego przez siebie z w/w strony.Odpalamy kompa z dyskietki no i wystarczy umieć czytać... :mrgreen:
Dzięki tej operacji obudzimy swoją karcioszkę do tego zasysamy COOLBITS -mały wpis do rejestru dzieki któremu we właściwościach kart pojawią nam się suwaczki do jej kręcenia..(po zmianie biosu budzi sie również czujnik tempy karty).
Teraz musimy zaopatrzyć sie w jakąś z wersji POWERstrip'A - dałem na rapidzie tej co używam jet free...

i co bynie przedłużać ustawiamy (dla gf6600) w jego właściwościach suwaczki na 400/500 - pzwoli nam to zwiekszyć potencjał PSTRIPA a następnie w nim powoli aż do uzyskania odpowiedniego efektu u mnie poszła na ustawieniach 550/700

ps. osobiście proponuję zaopatrzyć się w któreś ze zmodowanych driverów GForsika polecam chłopakówXTREME-G
__________________
pozdrawiam
h.k.


WYNIK PRZED OC



WYNIK PO OC




BIOSY









UWAGA -stosować tylko ze wzmocnionym chłodzeniem, nie ponoszę odpowiedzialności w przypadku uszkodzenia karty



Ten post edytował HermaN KorteZ wto, 05 gru 2006 - 21:44
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignus
post wto, 25 kwi 2006 - 22:22
Post #2


Młokos
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 15
Dołączył: czw, 13 kwi 06
Skąd: Łódź



To ja mam takie pytanka dotyczące podkręcania bo jestem zielony w tym temacie  :P  Czy po zmianie biosu z większym napięciem i następnie podkręceniu karty konieczne jest dodatkowe chłodzenie? Jakieś radiatorki na pamięci, nowy wentylator? Czy bezpieczne jest flashowanie biosu w WinFoxie dołączonym do grafiki? (pytam bo wykrywa mi że mam kartę 6600 LE co jest oczywiście bzdurą)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HermaN KorteZ
post wto, 25 kwi 2006 - 22:56
Post #3


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



u mnie przy max ustawieniach temp. w trakcie renderowania skomplikowanych obiektów nie przekracza 76-80 stopni a dla tego rdzenia górna granica to o ile pamiętam 110 więc pełen luzik. Fakt założyłem radiatory na pamięci i dodatkowe chłodzenie ale i bez niego karta sobie radzi z temp. Chłodzenie dodałem tak profilaktycznie bo i tak więcej niż 550 /700 z niej nie wycisnąłem a przy tych ustawieniach defaultowe chłodzenie daje rade.
Jak najbardziej sam flashowałem winfoxem zrobi to szybko i skutecznie potem wywal drania bo do niczego się nie przydaje jedynie przeszkadza do tego te drajvery
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignus
post śro, 26 kwi 2006 - 17:06
Post #4


Młokos
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 15
Dołączył: czw, 13 kwi 06
Skąd: Łódź



No to teraz potrzebuje pomocy z flashowaniem biosu  ;) WinFoxem za nic się nie da flashować bo można tylko nim wgrywać biosy Leadteka więc odpada. WFFlash też odpada bo problem jest podobny. Został mi już chyba tylko jeden programik czyli nvFlash. Robię wszystko po kolei tak jak na stronce MVKTech:

1. Robię dysk startowy MS-DOS w opcjach formatowania pod XP
2. Kopiuje tam nvFlash.exe, cwsdpmi.exe i bios sparkle'a (256 mb)
3. Odpalam z dyskietki, wpisuje komendę a tu mi wyskakuje komunikat że brak pliku cwsdpmi.xxx w katalogu c:windows (prawdopodobnie dlatego że mam system na innej partycji, a xxx to rozszerzenie jakieś tylko nie pamiętam co tam wyskakiwało  :P )

Ma ktoś jakieś pomysły?

(Herman, mógłbyś wrzucić tą dyskietkę startową jeszcze raz bo tamten link już wygasł?)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HermaN KorteZ
post śro, 26 kwi 2006 - 17:18
Post #5


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



flaszowałem właśnie sparkla foxem nie wiem czemu nie mozesz w pierwszej kolejnosci zczytujesz stary bios, potem o ile pamietam wgrywasz nowy bios i dajesz by flaszował..

.....link poprawiony ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignus
post śro, 26 kwi 2006 - 17:30
Post #6


Młokos
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 15
Dołączył: czw, 13 kwi 06
Skąd: Łódź



Robię właśnie tak i taki rezultat:

(IMG:http://staregry.dyk.pl/tomo_temp/fox.jpg)

Błędy są tam gdzie patrzy czy to jest firmowy, leadtekowy bios. Mógłbyś zamieścić swoją wersję WinFoxa? Bo skoro ci się udało to chyba zależy to od programu... (dodam jeszcze, że jak wybieram bios, zczytany wcześniej tym samym programem to nie ma problemu i przycisk flash jest aktywny)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HermaN KorteZ
post sob, 29 kwi 2006 - 13:29
Post #7


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



i jak postępy..nic nie piszesz ten fox coś poprawił czy nadal nie możesz zminić bisika??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignus
post sob, 29 kwi 2006 - 16:18
Post #8


Młokos
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 15
Dołączył: czw, 13 kwi 06
Skąd: Łódź



Sorry, że nie odpowiadałem w ogóle ale miałem troszkę na głowie. A biosu nadal nie mogę nie mogę wgrać. Jakbyś mógł to wrzuć tego WinFoxa na coś innego nież Rapidshare bo nie mogę nic stamtąd ściągać (albo wyślij na maila, który jest w moim profilu, będę wdzięczny)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serchio
post sob, 29 kwi 2006 - 16:23
Post #9


Junior
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 136
Dołączył: nie, 26 lut 06
Skąd: Warszawa



Ściągnij sobie nvflash 5... i z pod dosu sflashuj - nie będziesz miał problemów.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignus
post sob, 29 kwi 2006 - 22:59
Post #10


Młokos
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 15
Dołączył: czw, 13 kwi 06
Skąd: Łódź



CYTAT
No to teraz potrzebuje pomocy z flashowaniem biosu ;) WinFoxem za nic się nie da flashować bo można tylko nim wgrywać biosy Leadteka więc odpada. WFFlash też odpada bo problem jest podobny. Został mi już chyba tylko jeden programik czyli nvFlash. Robię wszystko po kolei tak jak na stronce MVKTech:

1. Robię dysk startowy MS-DOS w opcjach formatowania pod XP
2. Kopiuje tam nvFlash.exe, cwsdpmi.exe i bios sparkle'a (256 mb)
3. Odpalam z dyskietki, wpisuje komendę a tu mi wyskakuje komunikat że brak pliku cwsdpmi.xxx w katalogu c:windows (prawdopodobnie dlatego że mam system na innej partycji, a xxx to rozszerzenie jakieś tylko nie pamiętam co tam wyskakiwało :P )

Ma ktoś jakieś pomysły?


Jak napisałem właśnie tu mam problem też : Mam XP na innej partycji niż C i nie wiem jak zrobić żeby to zaskoczyło :(
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HermaN KorteZ
post nie, 30 kwi 2006 - 13:51
Post #11


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



ale jak startówkę zrobisz to powinien raczej jechać z katalogu gdszie masz winde zainstalowaną....po kija szuka w C:...dziwaczne to trochę wysyłam foxa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
uszek
post nie, 07 maj 2006 - 14:22
Post #12





Gość





Bardzo fajny art tylko że mam jeden mały problem :( jestem posiadaczem karty gainward gf 6600 128mb i na tej stronce z biosami nie stety nie znalazlem swojej karty :( (patzylem w dziale gainward ale tam sa same 6600 GT a ja mam zwykła karte :( ) i Co teraz?
Moge zastowować jakiś inny bios? Czy poprostu troche wiecej poszukać innego biosu? :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HermaN KorteZ
post nie, 07 maj 2006 - 23:14
Post #13


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



....cały myk polega właśnie na zastosowaniu innego Biosa i ma to być bios SPARKL'A. Jeste m posiadaczem Leadtek i nie piszę że szukałem w dziale odpowiednim producentowi. Bios sparkla powoduję zmianę napięcia i właśnie jego powinieneś wgrać..choć w przypadku Ignusa pojawiły sie problemy, może to wina 256MB .........
Pobierasz , podmieniasz i działasz..:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pageup
post pon, 08 maj 2006 - 01:28
Post #14


Młokos
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 53
Dołączył: sob, 29 kwi 06
Skąd: Poznań



herman powiedz mi czy dziala to na inne gf 6600? konkretnie mysle o 6600 gigabyte z serii Turbo Force czy tam juz standartowo jest wyzsze napiecie dla rdzenia? wiem że ze sterowników nvidii nie ma np czujnika temperatury.
Pytam bo ostatnio mało w grafach siedziałem i planuje w końcu coś kupić porządnego a troche jestem do tyłu w temacie OC graf (stanołem na modowaniu GF3 ;) )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HermaN KorteZ
post pon, 08 maj 2006 - 09:21
Post #15


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



CYTAT

6600 gigabyte z serii Turbo Force
Tak,czytałem że tez sparkla podmieniają chłopaki i smiga spokojnie....
CYTAT

wiem że ze sterowników nvidii nie ma np czujnika temperatury

zgadza sie, nie ma też suwaków do oc, wystarczy jednak dodać wpis do rejestru COOLBITS
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pageup
post pon, 08 maj 2006 - 14:15
Post #16


Młokos
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 53
Dołączył: sob, 29 kwi 06
Skąd: Poznań



hmm jak u kumpla dodawałem coolbitsy to suwaki były do oc (to wiadomo ;) ) ale temp nie...czy to daje dopiero bios sparkle?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HermaN KorteZ
post pon, 08 maj 2006 - 20:01
Post #17


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



tia biosik je uaktywnia :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawelpk
post nie, 28 maj 2006 - 23:03
Post #18





Gość





Ja wpakowałem biosik od Sparkle.6600.128MB.Rev.01 wszystko pięknie śmiga, ale monitoringu temperatury niema niestety. Czy trzeba jeszcze może coś w regedit dopisać ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HermaN KorteZ
post pon, 29 maj 2006 - 00:04
Post #19


Mentor
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 895
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: B-n



hmmm właśnie po zainstalowaniu tego bisa powinieneś mieć podgląd tempy....zainstaluj do tego sterowniki Tweka które wcześniej podaję...powinno zadziałać.:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawelpk
post pon, 29 maj 2006 - 01:40
Post #20





Gość





No właśnie mam je zainstalowane, ale niewiem czy nie trzeba wyedytować tego biosu i tam zaznaczyć monitoring, ale nie chcę bez potrzeby wgrywać biosu, bo zawsze jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak jak powinno i grafa na śmietnik.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

14 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: piątek, 22 wrzesień 2017 - 14:25
IPS Driver Error

IPS Driver Error

There appears to be an error with the database.
You can try to refresh the page by clicking here