IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Zaczynasz swoją przygodę z Linuxem - odpowienia dystrybucja dla Ciebie
baski
post nie, 05 mar 2006 - 22:51
Post #1


Junior
Ikona Grupy

Grupa: Redakcja
Postów: 106
Dołączył: czw, 02 mar 06



:P

Nie miałem okazji używać Linuxa do tej pory - a chciałbym zacząć.

No i właśnie mam problem - podzieliłem sobie dysk 120 GB na partycje  i chciałbym na oddzielnych partycjach zainstalować różne systemy - na 1 win xp, na drugiej jakiegoś łatwego w obsłudze linuxa a na trzeciej win 98 (popykałbym sobie w stare gierki czasami :) ).

Może wiecie jak to zrobić i jak to zainstalować, żebym przy starcie mógł wybierać który system chcę?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.........


;D ;D ;D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siara
post nie, 05 mar 2006 - 22:52
Post #2


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Polska



No musisz siobie linuxa zainstalowac i skonfigurowac GRUBA ale to popytaj sie Serchia jak zapewnie wiem to on ma jakiegos tam tez miałem i na swoim dysku miałem XP Ubuntu i XP.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kashana
post pon, 06 mar 2006 - 00:03
Post #3


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 272
Dołączył: nie, 26 lut 06
Skąd: Zawiercie



ja kiedyś miałem zainstalowany:
win 98  -na C:
Win XP  -na D:

i przy starcie DOS pokazywał mi komunikat i dawał do wyboru ten albo ten ;)  ale jak z linuksem to juz nei wiem jak to jest... też włąsnie pobawiłbym się linuksem. Przydało by się bo chociazby w 2 czy 3 kl. LO będę miał likuksa :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serchio
post pon, 06 mar 2006 - 08:41
Post #4


Junior
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 136
Dołączył: nie, 26 lut 06
Skąd: Warszawa



Jak przyjde ze szkoły to napiszę, ja mam obecnie:
Mandrive 2006
Gentoo
Win XP
Win Vista <do wczoraj
Go to the top of the page
 
+Quote Post
emilio
post pon, 06 mar 2006 - 14:50
Post #5


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 240
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Kraków



Ja obecnie mam Mandrive 2006 i Windows Xp jezeli chodzi o instalacje to w przypadku mandrivy jest to bardzo proste mialem zainstalowany windows i zostawilem sobie wolne miejsce nie przydzielone do partycji i podczas instalacji mandrivy wszystko sie automatycznie zrobilo, czyli windows sie przesunal a mandriva potworzyla sobie wszystkie systemy plików i oczywiscie przy starcie uruchamia sie grub loader i wybieramy, ktory system chcemy uruchomic :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siara
post pon, 06 mar 2006 - 16:23
Post #6


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Polska



Emilio a jakiego masz neta neo czy radiówka bo ja jak miałem Ubuntu to cięzko było ze sterami do neta Radiówka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
emilio
post pon, 06 mar 2006 - 16:43
Post #7


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 240
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Kraków



ja mam siec osiedlowa i nie bylo zadnych problemow ze sterownikami wszystko ladnie wykrylo nic nie doinstalowywalem nawet drukarki :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siara
post pon, 06 mar 2006 - 16:47
Post #8


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Polska



Aha ale ja mam Radiówke to nie wiem bede musiał pogadac z Serchiem bo on ma Radiówke i mi powie mam nadzieje jak cos z instalacja :):P
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serchio
post pon, 06 mar 2006 - 18:19
Post #9


Junior
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 136
Dołączył: nie, 26 lut 06
Skąd: Warszawa



Moja radiówka działa jak sieć lokalna :) Żaden program i żaden system nie widzi tego jako radiówki, lecz jako normalną, najzwyklejszą sieć lokalną :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siara
post pon, 06 mar 2006 - 20:48
Post #10


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Polska



aha to chyba u mnie bedzie lipa bo ja mam radiówke ;/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
emilio
post pon, 06 mar 2006 - 23:50
Post #11


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 240
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Kraków



ale radiowka to tez karta sieciowa jak juz cos a pozatym mysle ze masz lacze radiowe a od anteny idzie normalny kabel ?? czy masz w kompie karte radiowa ??:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siara
post wto, 07 mar 2006 - 15:26
Post #12


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Polska



Od antent idzie ten specjalny kabel z drutem w Środku w kompie mam ta karte sieciowa na zakrecania kabel jest
Go to the top of the page
 
+Quote Post
baski
post sob, 11 mar 2006 - 11:10
Post #13


Junior
Ikona Grupy

Grupa: Redakcja
Postów: 106
Dołączył: czw, 02 mar 06



8)

I co z tym Linuxem? Bo tu się robi dyskusja o sieciówkach......

:'(  Nikt nie pomoże ??


8)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serchio
post sob, 11 mar 2006 - 13:05
Post #14


Junior
Ikona Grupy

Grupa: Administrator
Postów: 136
Dołączył: nie, 26 lut 06
Skąd: Warszawa



Baski - musisz stworzyć sobię partycję ex3 + swap, zainstalować (zbudować) linuxa i potem dodać odpowiednie wpisy w pliku configuracyjnym lilo.conf Jeżęli zainstalujesz jakąś przyjazną dystrybucję, taką jak Mandriva 2006 to taki wpis powinien pojawić się sam. Jeżeli nie to pomogę CI go stworzyć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
emilio
post sob, 11 mar 2006 - 19:14
Post #15


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 240
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Kraków



ja tak jak przedtem pisalem zrobilem tak zrobilem sobie kilka partycji na windows i zostawilem okolo 5gb wolnego miejsca bez zakladania systemu plikow, nastepnie zainstalowalem windowsa xp potem uruchomilem instalacje mandrivy 2006 przydzielilem jej czyste miejsce a nastepnie sam instalator podzielil sobie na systemy plikow czyli /home /usr /swap itd i oczywiscie bootloadre :) po instalacji reset i mamy gruba, w ktorym mozemy sobie wybrac jaki system chcemy odpalic ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siara
post nie, 26 mar 2006 - 18:20
Post #16


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Polska



Witam

Mam problem ;/ sciągłem sobie Mandrive 2006 i miałem plik *iso wypaliłem go wszystko cacy ale nie startuje mi bootowanie z DVD nie wiem dlaczego wszystko poustawiałem w BIOSIE i dalej lipa może poradzicie mi na to cos ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
emilio
post nie, 26 mar 2006 - 18:52
Post #17


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 240
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Kraków



W Nero sa ustawienia, z ma to byc plyta bootowalna inaczej startowa, chyba ze obraz jest do d... bo w sumie powinno sie to automatycznie stac:)

P.S ja wolalem nie sciagac bo za duzo czasu i nerwow by to pochlonelo i kupilem na allegro za 10 zł:) a za okolo 30 mozna juz kupic wersje w pudelku DVD z etykieta na plytach i Licencja wydrukowana :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siara
post nie, 26 mar 2006 - 19:09
Post #18


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Polska



Chyba tez tak zrobie emilio bo widze ze szkoda nerwów wiem ze jest chyba w gazetach jakiś linux co nie ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
emilio
post nie, 26 mar 2006 - 19:29
Post #19


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 240
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Kraków



Ja raz mialem w chipie fedora core 4 na dvd jeden chyba z lepszych systemow dla uzytkownika domowego chociaz osobiscie sam teraz uzywam mandrive 2006 i jestem bardzo zadowolony praktycznie wszystko sie robi jak w windows :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siara
post nie, 26 mar 2006 - 19:32
Post #20


Senior
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: sob, 25 lut 06
Skąd: Polska



Aha to spoko ale instalacja programów to chyba przez polecenia jedziesz co nie ??

Znalazłem ciekawą aukcje i bedzie trzeba sie zakręcić koło niej :)

http://www.allegro.pl/item92238549_mandriv...odreczniki.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: piątek, 22 wrzesień 2017 - 14:26
IPS Driver Error

IPS Driver Error

There appears to be an error with the database.
You can try to refresh the page by clicking here